Mensen hebben binnen enkele seconden een mening over een product, dienst of onderneming. Die ontstaat door wat ze zien: of dat nu de website is, een visitekaartje of de handtekening onderaan de e-mail. Wat je als onderneming laat zien vertelt een verhaal. En een goed passende visuele identiteit vertelt het juiste verhaal.

Wat is dat nu precies, een visuele identiteit?

Hier is vaak verwarring over. Mensen halen vaak de termen visuele identiteit en huisstijl door elkaar. Volgens mij is de enige juiste definitie:

Een visuele identiteit is de samenhang van elementen die bijdraagt aan ordening, herkenbaarheid en persoonlijkheid van de onderneming.

 

Hieronder vallen de naam, het logo, kleurgebruik, typografie, vormentaal en fotografiestijl.

Wat is dan een huisstijl?

De huisstijl schrijft het gebruik van deze elementen voor. Het zijn de vooraf vastgelegde regels over het toepassen ervan. Voorbeelden zijn:

  • Hoe ziet een folder of brochure eruit?
  • Hoe gebruik je het logo op een donkere ondergrond?
  • Welke foto’s kan ik beter niet gebruiken?

Een huisstijl zorgt voor consistentie van de presentatie van de onderneming.

Wat heb je eraan?

Het hebben van een juiste visuele identiteit levert mooie voordelen op. Om er een paar te noemen:

Een goede eerste indruk
De visuele identiteit is het gezicht van de onderneming. Het laat zien wie je bent en benadrukt het ‘waarom’: de achterliggende gedachte van het bestaan van het bedrijf. Wanneer je als ondernemer hier transparant in bent en uitdraagt wat jou uniek maakt, helpt dit je om jouw ideale klanten aan te trekken.

Geloofwaardigheid en vertrouwen
Je ziet het meteen als er goed over een visuele identiteit is nagedacht en er veel aandacht aan de kwaliteit ervan is besteed. Het geeft niet alleen weer dat een bedrijf zichzelf serieus neemt, maar laat ook zien waar het voor staat en dat het dit met trots uitdraagt. Daar durven klanten veel gemakkelijker “ja” tegen te zeggen.

Professionaliteit
Consistentie is bij een visuele identiteit heel belangrijk. Klanten hebben zo steeds dezelfde ervaring met het bedrijf, of ze nu de website bezoeken of de brochure lezen. Het maakt je bedrijf herkenbaar en gedenkwaardig. Consistentie betekent professionaliteit en professionaliteit betekent betrouwbaarheid.

Emotionele aantrekkingskracht
Wanneer jouw visuele identiteit indruk maakt en perfect past bij jouw bedrijf, breng je niet alleen informatie over, maar creëer je ook een emotionele aantrekkingskracht. En die is heel belangrijk. Deze zorgt er namelijk voor dat mensen voor jou willen kiezen (en niet voor je concurrent).

 

Hopelijk heb ik je hiermee een beter idee van de waarde van een goed passende visuele identiteit gegeven. Heb je nog vragen? Let me know!