Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn: energieleverancier Nuon gaat verder onder de naam van moederbedrijf Vattenfall. Deze migratie maakt onderdeel uit van de one-brand strategie van Vattenfall en het breed lanceren van een groter doel: het realiseren van een fossielvrij leven binnen één generatie. Dit maakt Vattenfall een purpose-gedreven merk: een merk met een missie.

In deze video word je meegenomen in de purpose van Vattenfall:

Purpose

Recent onderzoek (door Accenture) heeft aangetoond dat ongeveer 62 procent van de consumenten kiezen voor organisaties die transparant zijn en een standpunt innemen rondom duurzaamheid.

Hoe dichter de purpose ligt bij de overtuigingen van de consument, hoe groter de kans op een emotionele connectie.

Het is echter niet genoeg om een mooi statement op je website te plaatsen of een geweldige reclamecampagne te lanceren. De purpose moet daadwerkelijk door de aderen van je organisatie stromen. Prijs, kwaliteit en klantbeleving van producten en services zijn belangrijk, maar er is meer nodig dan dat. De purpose, de ‘why’, zorgt voor jouw onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie.

Het onderzoek toont ook aan dat klanten in toenemende mate (47%) ‘weglopen’ als ze niet in de purpose van een merk geloven. En in veel gevallen komen ze niet meer terug. Kortom, als je jouw purpose niet goed weet te implementeren in je merk, verlies je business.

De reden waarom de naam Nuon niet gewoon blijft bestaan en er wordt gekozen voor het merk Vattenfall is logisch: het verduurzamen van energie moet je groots aanpakken. Als een grote Europese groep kan je veel meer betekenen in de wereld. Daarnaast heeft Nuon niet de beste naam als het gaat om duurzame energie. Onder de naam Vattenfall krijgt het een nieuwe kans om dingen anders te doen en zichzelf opnieuw te positioneren in de markt.

Visuele identiteit

De purpose van Vattenfall kan niet worden uitgedragen zonder een duidelijke visual identity. Door de boodschap steeds consequent in Vattenfall-vormgeving te communiceren, zorg je voor herkenbaarheid en vertrouwen bij de consument.

Deze video toont hoe de merkstrategie is vertaald naar een visuele merkidentiteit:

In het logo van Vattenfall staat de lens centraal. Deze staat voor transparantie en voor focus op wat belangrijk is. Ook wordt zo de balans tussen kracht en expertise in klantgerichtheid en techniek gesymboliseerd. Via de lens laat Vattenfall zien dat ze kunnen uitzoomen om de zaken in breder perspectief te plaatsen. Maar ook dat ze inzoomen, om te focussen op wat er echt toe doet.

De hoofdkleuren zijn geïnspireerd op het Zweedse erfgoed en de Scandinavische natuur. Ze staan voor vertrouwen, transparantie en leiderschap. Wit als belangrijkste kleur onderstreept lucht en ruimte en richt het oog op wat echt belangrijk is.

Vattenfalls lettertype Hall staat voor:

Met licht en diepte laat Vattenfall focus zien en de aanwezigheid in objecten en mensen. De beelden zijn nooit geposeerd of geënsceneerd: ze zijn natuurlijk en oprecht. Met zelfvertrouwen, rust en openheid staat Vattenfall voor dichtbij en betrokken.

En tenslotte maken eenvoudige, krachtige iconen snel duidelijk welke producten en diensten Vattenfalll levert. Soms worden ze gecombineerd met simpele afbeeldingen om een boodschap krachtig en helder over te brengen. Alle iconen zijn in lijn met het Vattenfall-lettertype.

Voorspelling

Ik durf te voorspellen dat de krachtige missie van Vattenfall, in combinatie met goed brand design voor alle merkuitingen, ervoor gaat zorgen dat Vattenfall in de nabije toekomst een groot – zo niet het grootste – aandeel krijgt in de Nederlandse markt als energieleverancier. Dit is een erg sterk merk en een prachtig voorbeeld van ‘feel good’ brand design. Ze hebben de emotionele connectie met mij al weten te maken. Hoe zit dat met jou?

 

Bronnen:

– Vattenfall.com
– Marketingfacts